פיקוח בניה פינוי בינוי
6/5/2021
פיקוח בנייה פינוי בינוי
רבים מהדיירים שעומדים לעבור תהליך פינוי בינוי שמחים על ההזדמנות לזכות בנכס יותר יוקרתי ובטיחותי, אך בו זמנית גם מבינים שהם עומדים בפני תקופה מאתגרת. לא רק שעליהם לעבור לדירה זמנית, אלא בנוסף לכל איכות חייהם עומדת להיות תלויה באיכות ובמהירות העבודה של הקבלן. עתה אם נודה באמת, נציין שהרוב הגדול אינו בקיא בתחום או מודע לזכויותיו, ועל כן מאוד חשוב גב מקצועי שיוביל לתוצאות הרצויות, ואותו גב הוא אינו אחר מאשר מפקח בנייה בעל ניסיון נקודתי בתחום.
פיקוח בנייה - הגוף שמגשר על הפערים
מטבע הדברים קבלנים מבקשים לנצל את ההזדמנות הכלכלית שתוכנית פינוי בינוי מציעה. חושבים כיצד הם יכולים למקסם את הרווח, גם אם על חשבון הדיירים. במקביל, הדיירים כה שמחים על ההזדמנות להרוויח דירה ששוויה הרבה יותר גבוה, עד שהם ממהרים להסכים לתנאי הקבלן, מבלי שבאמת עצרו להבין מהן המשמעויות. בדיוק במפגש הזה שבין הקבלן לדיירים מתבהר עד כמה מעורבות של מפקח בנייה חשובה, ופה אנו מבקשים להסביר.
יש מי שמייצג את טובת הדיירים
אם נקפוץ לשורה התחתונה, נציין ששירותי פיקוח בנייה פינוי בינוי מייצגים את טובת הדיירים - שומרים על האינטרסים שלהם. שנעבור להבין כיצד בפועל מטרה זו באה לידי ביטוי? מוזמנים להכיר את תפקידו של מפקח בניה שמתמחה בפרויקטים מסוג זה: עוד מהשלבים הראשונים, מפקח בנייה נכנס לתמונה. המפקח עובר על התכניות האדריכליות ועל המפרט הטכני. הוא עובר על כתבי כמויות ומלווה את שלב הגשת הגרמושקה. לאחר ששלבי הבנייה נכנסים לפעולה, המפקח שמחזיק בהבנה מקיפה בתחום, עוסק באיתור ליקויים, בשמירה על נהלי בטיחות, בניהול הפן הפיננסי ובתיאום בין סך הדרישות שמתעוררות (למשל בין דרישות מטעם העירייה לבין העבודות שמתנהלות בשטח).
הצצה להתנהלות המפקח בשטח
עתה לאחר שהבנו מהו תפקידו של מפקח בניה בפרויקט כה מורכב כגון פרויקט פינוי בינוי, נעבור להבין מה בפועל הדיירים מרוויחים - אלו שירותים נקודתיים המפקח מבצע. עברו על הרשימה הבאה:
· המפקח עובר על התוכניות ומוודא שישנה חפיפה בין המפרט הטכני שעליו חתמו הדיירים לבין התכניות שמוגשות לעירייה.
· המפקח עוקב בקפדנות אחר קצב ההתקדמות ואופי העבודה של הקבלן. הוא מחפש ליקויים, בודק התאמה לכתב כמויות והוא מוודא שמכבדים את התקנים.
· המפקח אומנם אינו רואה חשבון, אך הוא כן הכתובת שעוברת ומאשרת חשבוניות, והוא כן הגוף שמפקח על ספקים ושמתאים הוצאות ל"דו"ח 0 שמאי".
· בעת איתור ליקויים, המפקח מציג אותם הן בפני הדיירים (ועורך דינם) והן בפני היזם. כמו כן, אם המצב מתגלגל לבית המשפט, המפקח יציג את הדברים בצורה קבילה ומקצועית.
אין צורך לסמוך על המזל
מעניין לגלות, אך לא מעט דיירים שפרויקט פינוי בינוי מוצע בפניהם, אינם ממהרים לתת את הסכמתם. לא שהם מסרבים לקבל דירה ששווה הרבה יותר ולא שהם נחרדים מהרעיון שבעוד כשנתיים יזכו לגור בדירה שכוללת תשתיות חדשות, אך הם כן נרתעים מהמחשבה שנכנסים לסיטואציה לא מוכרת וכן מאיימת. כידוע לכל, יזמים וקבלנים הם אנשים ממולחים, ולא חסרים סיפורים על פרויקטים בתחום שהתעכבו או שלא סיפקו את ההבטחה. למה אנו מציינים זאת? כדי להבין עד כמה זה חשוב שיש גוף מקצועי ששומר על האינטרסים של הדיירים.
ההוצאה שתגידו עליה תודה
אין שום שאלה שמדובר בהוצאה, אך גם אין שום שאלה שמדובר בהוצאה שמחזירה את עצמה ואף מעבר לכך. מספיק שהמפקח יוודא שהנכס יימסר בהקדם, או שהמפקח יתעקש להחליף את החומרים שאינם מיישרים קו עם כתב הכמויות, כדי לצאת מורווחים. מכאן שגם אם מדובר במהלך גדול, עדיין אין לחשוש. כל עוד פונים למפקח מקצועי ובעל מוניטין חיובי, ניתן לצאת לדרך בלב רגוע ולצד ליווי משמעותי.